Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agymenés

 


 

 

Cikkek

Orbán János Dénes: Misimackó

2011.04.01

A Micimackó székelyföldi bukása után a Csíki Székely Pedagógiai Tanács összeült és megállapította, hogy ebben a formában a Micimackó érdektelen a székely nebulók számára, nem az ő nyelvükön íródott és ráadásul nem hordozza azzokat a morális tanulságokat, melyeket a székely gyermek fejébe kell ültetni, hogy továbbvigye a hírhedt ősi virtust. Változtatni kell! – döntötték el a pedagógusok, és a munkát Málna András Alajos csíkszentgölöncséri tanítómesterre bízták. Málna András Alajos mindenekelőtt Misimackóra változtatta a mű címét, mivel a Micimackót túl buzisnak találta. Utána lerövidítette és átdolgozta, mert minek annyit lacafacázni, mikor egyszerűbben és célratörőbben is lehet.

 

La Fontaine : A tücsök és a hangya

2011.03.04

Egy nagy rét kellős közepén éldegélt a tücsök és szomszédja, a hangya. A hangya szorgalmasan dolgozott, hisz tudta jól, hogy munkájának gyümölcsét élvezheti majd szabadidejében...

Egyre ismerősebb ez a mese.

 

Lánclevél - küldd tovább!

2011.02.22

Köszönöm mindazoknak, akik küldenek nekem láncleveleket, amiket ha nem küldök tovább mindenféle szerencsétlenség fog érni. Én az ilyen leveleket ki szoktam törölni. (Nem vak ez a ló, csak bátor).

Ha lehet inkább ehhez hasonló leveleket küldjetek:

 

A zenetanár

2011.02.19

Egy zongoratanár története, aki megpróbál a leendő tanítvány lelkére beszélni szakmai érvekkel...

 

A végzetes verés

2011.02.19

Galla Miklós: - Az angol humor egyik igen erôsen favorizált témája
az iskolai oktatás. Most tehát ilyen témájú jelenet következik, amely
jelenet egy un. bentlakásos iskola igazgatójának irodájában játszódik,
ahová behivatták az egyik ott tanuló fiú édesanyját.
Jó szórakozást kívánok!

 

 

Pszichológiai elemzés

2011.02.18

Kedves szülők! Elgondolkoztak már azon, hogy gyermekeik számára előszeretettel felolvasot, vetített mesék szereplői milyen jellemvonásokkal rendelkeznek? Milyen példát állítanak gyermekeik elé?

Áljon itt okulásul néhány népszerű mesealak pszichológiai jellemzése:

 

Gyermekdalok jogásznyelven

2011.02.18

A mindennapos szóhasználatban hajlamosak vagyunk túlzottan leegyszerűsíteni a mondanivalóinkat, ami néha a precizitás, a pontos érthetőség rovására megy. Ezt kompenzálandó tudományos alapossággal, jogilag korrekten már-már félreérthetetlenül sikerült lefordítani néhány fiatalkorúaknak szánt zenei kisérettel ellátott szöveget (dalt) mindannyiunk számára érthető nyelvre.

 

Ki miben halt meg?

2011.02.17

 

Árpád a punk

2011.02.16

 

Irodalom

2011.02.16